Thursday, March 24, 2011

My Memory: Kolej Matrikulasi Melaka

Assalamualaikum & hi all.

Hari ni mood nak jenguk balik tengok my kolej matrikulasi. I was in Kolej Matrikulasi Melaka for 1 year, or to be exact 10 months (May2005-May2006). Lepas SPM tu kira terus g matrik. Adeh memang ni my first choice of matriculation...Melaka. Tak sangka dapat 1st choice pahtu jauh pulak tu waaaaaaa.

I was 18 years old at that time. And matrik ni jugak tempat nak belajar hidup sendiri. I mean belajar basuh baju sendiri, bangun pagi sendiri, etc. Well, sweet memory. And I have to admit that i really love my life at matriculation. Bilik besar, cafe besar n makanan sedap2, dapat bilik ground floor for 2 semesters :P n macam2 lagi lah. Happy. Dah la bilik semesters tu x yah bayar, siap dapat RM 1k lagi. Mewah time tu, sebab 1k tu tak kisah nk wat pape. Hik hik hik ;p Oh ya, my housemates are Chinese. Memang scorer la minah tu, 4.00 every semesters. Sekarang ni buat Medicine kat UPM, seorang lagi kat UiTM.

Duk dalam aliran Sains Fizikal, F1T1P1 (fizik 1, tutorial 1, praktikum 1). Ramai lelaki dari perempuan, biasalah sains fizikal. Nak ramai perempuan leh g kelas Sains Hayat, yang tu memang lelaki dalam 4 ketul je. Haha.

(*Kat sini jugak lah 1st time jumpa face-to-face dengan my love which is now my hubby ;) tapi dia budak kolej matrikulasi kuala pilah. At that time my hubby was at UTM skudai, Johor. So, melaka-johor dekat la eh? ;p)

Eh, macam biasa, malas nak cerita panjang sebab bila blog je ngantuk, bila ngantuk je, blog. Aiceh.

Jom tengok gambar nak? Eh eh ni semua gambar credit to Atok Google ye ;)



Ni overview bangunan makmal.


Tu dia...tu dia...bumbung paling tinggi tu my kolej kediaman, dipanggil Kluster Biru. Oh ya ada 3 Kluster, Biru, Kuning and Hijau.


Kluster Kuning - Untuk students perempuan


Bilik radas. Bau nye sangat ke-sainsan. Hahaha.


Ada kolam ikan. Nampak tak? nampak tak? Petang2 selalu ada couple dating kat sini sebelum kena halau ngan ustaz.


Buku-buku ilmiah ;)


Bilik TV. Ok, kat sini la layan citer drama segala bagai. Heh selalunya berebut channel between students melayu, cina and india. Tapi, selalunya tolerate, sebab 1 malaysia ;p


Ni kooperasi. Besar. Selalu beli ais-krim kat sini petang2 lepas abik kelas ;)


Cafe. I rasa ni cafe Kluster Hijau, kat kolej lelaki. Makanan kat sini super duper best!


Balkoni makmal. Sangat banyak tahi kelawar, okeh!


Kompleks makmal sains ;) Rasanya makmal kimia belah2 ni ler.


Ni je la tempat belajar :)


Pusat Perkhidmatan Pelajar :)

Library

Padang kolej. Besar and best.


Bilik kuliah yang kecil & saiz sederhana.


Dewan kuliah.


Jalan nak menuju ke makmal dari bilik lecturers.


Surau. Setiap malam Jumaat mesti datang sini. Oh ya, surau ni dekat dengan kolej lelaki.

Library lagi ;p


Bhgn hadapan


Kluster Biru ;)


Jalan


Fuh penat. Eh isi caption sendiri lah haha ;p

31 comments:

  1. hye2 :) saya dapat KMM ntok thon 2011 nie.. tngok gmbr mcm bez je.. heee~~

    ReplyDelete
  2. saya baru dapat tawaran ke sini~ tahun 2011...

    ReplyDelete
  3. Sofia: Really? Congratulations! Sure lecturers akak dulu ada lagi hehe. Enjoy ur study girl! =)


    Adninazman: Congratsss, =)

    ReplyDelete
  4. masok kmm 23.5 ni..mcm best je..mohon share ye..hehe..

    ReplyDelete
  5. wahhhh na duk at kluster kuning boleyh ta ? hahahaha

    ReplyDelete
  6. haii kak ^___^ sy dapat matrikulasi di sini ambilan 28 Mei 2012 ni. dalam hati, "mak aii, sedihnye, jauh giler dengan family kat terengganu, huhu". papew hal pun, nak mohon share di blog sy beberapa keping gambar KMM ni. kalau sudi followlah blog sy (: nak tanyer jugak sikit, study kat matrik ni law kursus sains, baik ambil yang fizik ke biology? i mean, yang mana lagi tak stress? mohon akak boleh jawab dalam masa terdekat ni. terima kasih =]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends on your SPM result. If result Bio lagi better dari Fizik, so akan ditawarkan Sains Fizikal. But, if x minat, boleh minta tukar, tp yang penting boleh carry la :) Ikut minat dik, tapi fizik lagi best la kan sbb calculation plus theory...if bio banyak kena bacaaaa...hehe, so far akak dulu sains fizikal ;)

      Hope menjawab soalan adik tu and all the best k! :D

      Delete
  7. As Salam..

    Sye dpt KMM ambilan 28/5/2012

    Mohon share blog ni...

    ReplyDelete
  8. As Salam..

    Sye dpt KMM ambilan 28/5/2012...

    mohon share blog ni ye..

    ReplyDelete
  9. nak tnye sikt ttg peraturan2 kat kmm...misalnye pakaian pelajar perempuan dan lain2 lagi..pls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak dik, akak masuk KMM tahun 2005, dah lama...cuba baca buku peraturan ke, visit facebook KMM ke, hehe.

      Delete
  10. oh..ok,, terima kasih bnyk bnyk kak:)

    ReplyDelete
  11. nak pinjam pic buat promote KMM TQ

    ReplyDelete
  12. Terimbas kenangan belajar di KMM berbelas tahun yang lepas..

    ReplyDelete
  13. pjam gmbr promot kmm.. thnks sis.. i'll credit it.

    ReplyDelete
  14. Takot la first time masok matrik. .nak kata semgt skit.hehe btw lptop digunakn tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan takut dik...matriculation life is fun! :)
      zaman akak dulu tak boleh guna.
      now x sure hehehe.

      Delete
  15. Takot la first time masok matrik. .nak kata semgt skit.hehe btw lptop digunakn tak?

    ReplyDelete
  16. Tumpang Tanya ade mesin basuh layan diri tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. during my time, ada :) just masukkan coins.

      Delete
  17. Akak nak tnye la, buku rujukan tuk matrik tu jual kat ctu ke or ade kat luar gak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. during my time, buku2 tu lecturer yg jual :) rasanya ada jual kt luar.

      Delete
  18. Akak reference book tuk matrik ade jual kat mne eh?

    ReplyDelete
  19. Akak nak tnye la, buku rujukan tuk matrik tu jual kat ctu ke or ade kat luar gak?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...