.lovely friends.

Friday, June 1, 2012

Kembara ke Kolej Matrikulasi Teknikal Pahang

Assalamualaikum


Bangunan yang cantik.

Logo KMTPH

Bermula dari Sabtu-Ahad-Isnin (28th May 2012) my weekends were dedicated to my youngest sister. Shopping, mengemas barang beliau, check stok baju barang pakai, check alat tulis, check dokumen dan bermacam-macam lagi telah dilakukan dengan jayanya oleh kakak yang mithali ini. Eceh. Tapi ok lah, nak pergi study kan, mesti kena semangat. Semangat menuntut ilmu.Banyak nasihat telah diberikan supaya beliau tidak lupa diri dan belajar bersungguh-sungguh di tempat yang sungguh indah dikelilingi pokok kelapa sawit. Ya, itulah Jengka. I mean, Kolej Matrikulasi Teknikal Pahang yang terletak di Jengka. First visit for me, my husband, my mommy and of course tempat bertapa selama setahun for my sister. No offense, it’s gonna be a great place for you to study. No K-pop I guess but only books. Oh yes, my sister dapat Matrikulasi Kejuruteraan Awam 1 Tahun.

Saya sudah hafal! (Tak de kena-mengena)

Sebenarnya, jarak dari Puchong ke Jengka kira-kira 3 jam sahaja. At the first place, we decided to travel on the 28th itself, but since mommy got a relative living there, so we change the plan. Gerak on the 27th at about 3.30 pm. And we arrived in Bandar Jengka at 6.30 pm selepas meronda mencari di manakah terletaknya KMTPH ni. Sepanjang perjalanan hanyalah diselangi dengan kata-kata berupa nasihat dan lagu2 K-pop. Oh ya, Pasal barang yang nak dibawa, I told my sister not to bring her laptop yet even though I think she might need it someday. But come on, I think I will just let her goes with the flow. I mean, do whatever her friends do. Tak semua akan bawak laptop kan? Lagipun, matrik ni singkat sangat, you wouldnt have all the time in the world pun. I want her to focus on her studies. Sebab 1 tahun itu sangat singkat. 

Semangat anak kelate!

Di rumah my mom’s relative. We were served with delicious meal. And thanks for the hospitality too! We were happy. That morning terus headed ke Kolej Matrikulasi Teknikal Pahang. We were early birds! My sister cepat register dapatkan kunci bagai kan. 
Datang awal, so, menunggu pun dalam 10 minit je.
Dapat Kolej Siti Khadijah. And her ex-schoolmate dapat Kolej Fatimah Az-Zahra. Then, terus kemas barang beliau. Bilik 4 orang. Tapi bilik I masa kat Matrik dulu lagi besar hahaha. Tapi satu la, matrik ni cantik. Cat pun baru lagi. Matrik I dulu batu bata jek. Tapi fully furnish la. 


 


While my mom and my sister tengah pasang cadar and kemas almari, I buat free inspection. Ok well, mana lampu meja ya? Book shelf? And and and? Blah blah banyak cekadak. I punya matrik tu like 7 years ago, and now baru lagi. Mestilah berubah. My husband pun buat free inspection jugak to make sure adik iparnya dapat belajar dengan baik. Maklumlah, kami suami isteri produk matrikulasi jugak dulu, hehe. Makan garam dulu, auww. 


Semuanya ok. Facilities okay. Ada cafeteria yang bersih. Masjid yang besar. Padang yang besar (maklumlah sini dulu sekolah teknik). Tapi 1 je kekurangan, Mesin ATM. Bayangkan tiada mesin ATM dalam ni? Tapi during Taklimat Waris tu, Pengarah kolej ni explain quite well la. Reasonnya pelajar tak ramai, pastu pulak kawasan tu bukan laluan utama. Jadi pihak bank macam kurang berminat untuk bina mesin ATM. Tapi, pihak kolej akan terus berusaha untuk dapatkan mesin ATM. Baguslah. Senang hati budak2 ni. 



Masa Pengarah KMTPH tengah bagi Taklimat Waris tu, I was not really paying my attention but I did listen to all his speeches. Antara yang menarik,

“ ….Kawasan kolej memang dilengkapi dengan kemudahan WIFI untuk memudahkan pelajar mencari maklumat dan sebagainya dan kebanyakan pelajar membawa laptop mereka sendiri. Tapi, rata2 pelajar selalunya mempunyai ratusan movie..cerita yang disimpan dalam external hard disk. Sebagai contoh, drama Korea ada banyak episode, hari-hari dah habiskan berjam-jam untuk tengok citer Korea, dengan layan sedih lagi, etc, lepas habis 1 drama, bukak drama lain pulak. Sampai la hujung semester tak sedar2. Exam dah dekat etc. Jadi, itu mungkin akan membuatkan pelajar leka. Pihak Kolej tidak akan merampas laptop atau drama korea tu tapi kami akan menasihati mereka agar pandai membahagi masa…”


Woha! Terbaik la!


Then, it’s time to bid farewell to my youngest sister. Nampak je rock, tapi menangis jugak! Hahaha. Ok la adik, selamat belajar!

6 comments:

  1. Terima kasih atas pujian tinggi melangit....just nak tanya ...mana dapat gambar main entrance tu....

    ReplyDelete
  2. Hehehe! ;) Gambar yang first tu ke? Tu gambar google :P

    ReplyDelete
  3. wahhh, sy bakal masuk kolej ni, rasa cam bersemangat plak baca entry sis ni :)

    ReplyDelete
  4. agak2 nya tahun ni kat sne ade tak mesin atm eh??hehe,,27hb ni sye masok sne..excited pulak rsenye..hee :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...